Rekordmånga planeter i nytt solsystem!

Jag har ju som mål att den här bloggen ska handla om miljö, kultur, politik och… astronomi. Och nu har det gått lite för långt sedan det handlade om rymden sist. Så här kommer lite om ett spännande solsystem man håller på att studera! (Artikeln har jag även publicerat på SpaceFlash)

127 ljusår bort ligger HD 10180, en stjärna som är ganska lik vår egen sol. ESO har studerat den här stjärnan och dess solsystem ganska utförligt under en längre period, och har hittat minst fem planeter i omloppsbana. Detta gör solsystemet HD 10180 till det planettätaste vi känner till utanför vårt eget solsystem!

600px-Eso1035c

(Bilden är från Wikipedia, och visar stjärnan HD 10180)

De fem planeterna man hittills känner till och har bekräftat, är alla av ”medelstorlek”, med massor ungefär som Uranus och Neptunus. De ligger dessutom relativt tätpackat nära stjärnan, och alla fem håller sig inom ett område som i vårt solsystem skulle motsvaras av Mars omloppsbana.

Det senaste som nu kommit fram hos ESO är att ytterligare minst två planeter kan ingå i solsystemet! En större planet, med en massa ungefär som Saturnus, och en ytterst liten stenplanet, med en massa som bara verkar vara 1,4 gånger Jordens! Om dessa två ytterligare planeter skulle bekräftas skulle HD 10180 vara ett solsystem med sju planeter, nästan lika många som vårt eget solsystems åtta. Något som gör det ännu mer spännande är att planetbanorna verkar vara i det närmaste cirkulära, något som visat sig relativt ovanligt bland exoplaneter.

Den lilla stenplaneten tycks dock ligga i en bana väldigt nära sin stjärna. Med ett avstånd till stjärnan på bara en femtiondels astronomisk enhet (2% av avståndet mellan jorden och solen), utgör den en ytterst olämplig kandidat för någon som helst livsform. Man kan jämföra med Merkurius, som ligger hela astronomiska enheter ut från Solen när den ligger som närmast.

Men att ett planetsystem med ett så pass stort antal planeter i cirkulära hittats runt en solliknande stjärna ger stort hopp åt att hitta ännu intressantare planeter i framtiden.

Spännande va?? Jag och Gunnar Sporrong pratar om det här planetsystemet i senaste numret av Slottspod, vårt astronomiradioprogram, som du kan lyssna på här.

För att prenumerera på Slottspod som podcast, och höra alla avsnitten, klistrar du in länken www.emanuelblume.se/slottspod/slottspod.xml i iTunes eller nåt annat bra mp3-program.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *