Nomadplaneten – episk science fiction på svenska

2012 började jag skriva en roman. Nu, fyra år senare, är den färdig. Det är en science fiction-roman om en expedition till en främmande planet, en så kallad nomadplanet, som råkar korsa vårt solsystem i början av 2100-talet. Det är det största projekt jag någonsin gett mig in på och berättelsen är den mest spännande jag någonsin velat berätta. Boken heter Nomadplaneten.

9 december 2016 publicerades den på Typ förlag. Den går att beställa här på hemsidan, genom att klicka här.

Utdrag ur recension från Bibliotekstjänst: “…ett sensationellt välskrivet, spännande, ruggigt och tankeväckande rymdepos som verkligen förtjänar en stor läsekrets. Helhetsbetyg: 5”

Ett kort sammandrag av handlingen:

Nomadplaneten utspelar sig i början av 2100-talet. Ekonomisk tillbakagång, konflikter och en skenande växthuseffekt har lett till ett samhälle där man med avund och bitterhet ser tillbaka mot slutet av nittonhundratalet, då framtiden var ljus och allt var möjligt.

En decembernatt får några amatörastronomer syn på en ny stjärna på himlen. Det visar sig vara en nomadplanet, en himlakropp som kastats ut från sitt eget stjärnsystem och nu är på väg att korsa vårt. Världens ledare ser en chans att flytta fokus från konflikter och missnöje, och genom en internationell kraftsamling skicka upp den första rymdexpeditionen på sextio år. En rymdfarkost med forskare och militärer från olika länder ska landa på planeten, som får namnet Gilead, och ge jordens befolkning något konkret att samlas kring, hoppas på och tala om.

En vecka innan uppskjutningen visar sig en av astronauterna vara medlem i ett terrornätverk. Den svensk-kenyanska fysikern Jonathan Othiambo ersätter henne i sista stund, och det är från hans perspektiv berättelsen skildras. Han kastas in i en konflikt som han inte förstår, där expeditionens militära befälhavare verkar ha helt andra mål än forskarna. Den nya planeten bjuder på vetenskapliga upptäckter som han inte ens vågat drömma om, som väcker förvirring, skräck och konspirationsteorier.

Parallellt med att expeditionen bit för bit faller isär börjar Jonathan tänka tillbaka på Maria, som han hade ett förhållande med sju år tidigare. Det enda förhållande han haft, som han ägnat de senaste sju åren åt att förtränga. Någonting i den klaustrofobiska miljön får honom att på nytt känna hennes närvaro. Inte bara i tankarna, utan också rent fysiskt, alldeles i närheten. Som om hon följt honom alla miljontals kilometer för att reda ut något som aldrig blivit avslutat.

Långt ner under planetytan väntar upptäckter som en gång för alla slår hål på teorierna om att Gilead är en död himlakropp. Men går det att lita på att det Gilead visar upp är verkligt? Jonathan börjar tvivla på sitt förstånd, samtidigt som slitningarna i besättningen blir allt starkare. När expeditionen tappar radiokontakten med jorden tvingas Jonathan välja sida.

random-katjabild

Berättelsen är ”realistisk science fiction” på det sättet att den bygger på verkliga teorier och realistisk fysik. Den ligger alltså närmare Arthur C Clarkes Möte med Rama än Star Trek. Temamässigt handlar den om förändring, förnekelse och skuld. Den primära målgruppen är vuxna science fiction-läsare och folk som är intresserade av rymden, framtiden och vår mänskliga relation till dessa.

 

Klicka här för att beställa boken.