Att peka finger i trafiken

Senast igår råkade jag ut för en bilist som pekade finger åt mig när jag cyklade på ett sätt som hen inte gillade. Det händer väldigt ofta, oavsett om man cyklar, går eller åker bil. Ibland har man gjort nåt dumt (som när jag med lånad bil bytte fil i Malmö förra veckan utan att se mig för tillräckligt) men för det mesta följer man bara trafikreglerna.

bilfinger

Jag har funderat på varför alla bara förolämpar varandra i trafiken. Men sen kom jag på att det finns ju faktiskt inga positiva tecken att göra när man sitter bakom ratten! (Bakom styret är det lite lättare faktiskt) Man kan ta sig för pannan eller knacka sig i huvudet för att visa hur dum vederbörande är, man kan peka finger, skrika, himla med ögonen och göra mängder med gester för att trycka till den andre.

Men det finns inget tecken för att säga “Oj, ursäkta, jag körde visst fel där”. Man kan möjligen slå ut med armarna i nån form av “Ojdå, så det kan gå”- gest, men det tolkas lika gärna som en “Jag bryr mig inte-“gest.

Jag efterlyser snälla gester i trafiken! Vi får väl hitta på några om det inte redan finns. Det är så dags nu liksom. Att lägga fingret på näsan skulle t.ex. kunna betyda “Förlåt.”  Om någon som kan prata teckenspråk läser det här kan du väl komma med förslag.

2 reaktioner till “Att peka finger i trafiken”

  1. Lösningen är enkel: Man får designa lämpliga skyltar att ta med sig. De kan innehålla lämpliga texter, till exempel “Förlåt!”, eller symboler, såsom ett hjärta eller en glad-smajl. Risken finns i och för sig att personen tror att man går på LSD/Extacy och vill varna…

  2. Det bästa jag kan tänka mig i trafiken är om alla bilister slutade köra bil. Det skulle varit ett sjukt positivt tecken!

    Jag har för övrigt länkat dig nu, så du får göra detsamma tillbaka 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *