Att sitta fast

Det har varit konstant på nyheterna de senaste veckorna, upprörda människor vars tåg blivit försenade, vars flyg blivit inställda och som inte kommit fram dit de ska fira jul i tid. Bilar ligger i dikena, folk kommer inte ur sina garage, man halkar och slår sig på trottoarerna. Jag förstår att människor är upprörda. Men samtidigt känner jag också att – men hallå, det är vinter.

Faktum är att vi bor i ett land med subarktiskt klimat. Tittar man på en jordglob ser man hur nära nordpolen vi faktiskt befinner oss. Men vi har blivit så vana vid att man ska kunna ta sig vart som helst, när som helst och hur snabbt som helst. Vi har gjort oss till kungar över naturen, och anser inte att något i den ska kunna hindra oss i det vi gör. Men bara för att vi har bestämt att det är vi som bestämmer, bryr sig inte nödvändigtvis naturen om det.

13979049_70557q

Jag hörde en intervju med en kvinna i Stockholm vars flyg blivit inställt. Hon var rasande, och sa att “SAS inte tog sitt ansvar!“. Men… var det inte precis det de gjorde? Om vädret är sådant att det inte går att flyga ett plan säkert, är då inte precis att ta sitt ansvar att inte flyga? Och vad gäller SJ är det klart att man blir ledsen när man inte kommer fram dit man tänkt fira jul, men man hör aldrig om de som faktiskt kommer fram. Jag har åkt mycket tåg i vintertid, och blivit max en timme sen. Men ingen intervjuar någon som kommer i tid.

Sammanfattningsvis tror jag att vi måste acceptera att vi inte bestämmer över naturen. SJ gör så gott de kan, men kan naturligtvis bli bättre, som alla andra. Vi står inför svängningar inte bara i vädret utan också klimatet, och jag tror det är viktigt att vi lär oss att de enda vi bestämmer över är oss själva, på samma sätt som naturen bestämmer över sig själv. Vi är ju trots allt en del av den.

3 reaktioner till “Att sitta fast”

  1. Ja och nej tänker jag. Med en argumentation likt denna finns det risken att den del av SJs förseningar som beror på bristande satsningar och kompetens av skötseln av SJ och annan kollektivtrafik inte förs upp till ytan.

    Det är vinter varje år, men vintrar ser ofta olika ut. Det kanske är rimligt att inte bara resenärer utan även att de som transporterar människor är medvetna och planerar utifrån det. Att SJ inte skriver ut samma planerade ankomsttid på ett vintertåg som på ett sommartåg tex kunde vara en start om inte annat. Sedan bör givetvis transportmedel vara anpassade till klimatet de skall röra sig i, och då kan man ju undra om exempelvis expertisen på vinterfordon just finns i Italien (apropå att de nya spårvagnarna i Göteborg är gjorda i Italien).

    Någon form av försening bör man ju vara beredd på. Som resenär och som transportör, och därför blir det orimligt att tex SJs bistro får slut på mat, att samtliga toaletter är avstängda hela vägen till eller från Sthlm med mera.

  2. Jag håller med dig. Men regeringen borde ta sitt ansvar och underhålla och utveckla tågtrafiken istället för att avveckla den… De är såna bakåtsträvare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *