Under min uppväxt och ett tag efter det har jag alltid räknat det som att det finns fyra ”grundmåltider” på en dag. Först frukost, som man äter innan man går till skolan/jobbet, sedan lunch, vid tolvtiden, sedan middag, runt klockan sex, och till slut kvällsmat nån gång vid nio-tio. Men de senaste fem åren har jag börjat inse att det här med kvällsmat inte är så naturligt som jag alltid trott!
Det verkar som att middagen för många är den sista måltiden på dagen. Detta fick jag bittert erfara (nåja) först i 20-årsåldern när jag spenderade mer och mer tid hos min dåvarande flickväns familj. Där åt vi middag vid 5-6 på eftermiddagen, och sen… åt vi inget mer. Jag tänkte inte så mycket på det, men var alltid vrålhungrig när vi gick och la oss.
Senare i livet har jag stött på samma grej om och om igen. Vissa tycker till och med att kvällsmat och middag är samma måltid. Vilket känns lite knepigt, rent nomenklaturmässigt; middag och kvällsmat. Som att kvällen skulle vara mitt på dagen. Å andra sidan äter ju inte jag middag mitt på dagen heller. Vissa menar, framför allt på Tjörn där jag kommer ifrån, att middagen äts vid tolvtiden på dagen, vilket egentligen är ganska logiskt med tanke på namnet.
Sedan finns det ju den franska middagen, som kan ätas mellan tio på kvällen och midnatt. Jag är inte helt främmande för det i festsammanhang, men inte till vardags. Dock har jag inget emot att äta en rejäl middag fram till niotiden. Och då blir den kanske kvällsmat? Fast kvällsmat för mig är ett relativt litet mål. Några smörgåsar, en tallrik gröt, eller liknande. Större än frukosten, men mindre än lunchen, och definitivt mindre än middagen.
Hmm, knepigt det här.
Även i Blekinge äts middagen mitt på dagen. "Lunch" är påhitt som hör hemma i skolan och möjligen på jobbet, men hemma äts middagen runt kl 13. Middag är lagad mat, till skillnad mot den kvällsmat som äts runt kl 18 och består av mackor o dyl.
Jag är uppvuxen med frukost, lunch, mellanmål och middag/kvällsmat (lagad mat ca kl 18.) Var jag hungrig senare kunde jag i undantagsfall få en macka. Tror det var strategin: "Ät unge när maten serveras! Det blir inget mer idag".
Min uppväxt var mer att tvinga i sig nåt till frukost, typ en kopp choklad eller en halv smörgås, sedan äta skollunch vid 12, sedan middag vid 17-18, och så kvällsmat runt 21. Kvällsmaten var ofta lagad, t.ex. gröt eller pannkakor. Jag förstod aldrig varför alla sa att man skulle äta så mycket på morgonen. Min aptit kom först vid 11-tiden. På kvällen däremot kunde jag äta hur mycket som helst.