Rödluvan har skaffat skjutvapen

Jag antar att många är trötta på debatten om vargjakten. De flesta säger samma sak: Lämna vargarna i fred! Ändå framhärdar regeringen i sitt beslut; att ytterligare 20 vargar ska skjutas i år.

Jag är miljövetare, inte biolog. Så mina kunskaper om artdynamik och populationsekologi är inte i toppklass. Men… vi har 150-200 vargar i Sverige. Av dem vill vi skjuta 20 st (förra året sköt vi 28, i alla fall officiellt). För att skjuta dessa 20 vargar hade 7215 jägare anmält sig den 17 januari. 7215 jägare. Mot 20 vargar. Helt sportsligt känns det inte riktigt.

varg_med_valp

Lite ironiskt är det allt att vargjakten började 2010, det internationella året för biologisk mångfald. Inte undra på att EU blir sura på lilla Sverige, som tror att det är så miljömedvetet och bra på alla sätt och vis. Om man jämför med pandan, som blivit en symbol för utrotningshotade djur (vargen klassas som starkt utrotningshotad i Sverige) så ser man hur slående skillnaden är. Det finns under 1000 pandor kvar i Kina, och där ordnar man reservat, har kampanjer osv. I Sverige ger vi order om att skjuta 20 av våra 150-200 vargar. Det roliga är att vi skrattar åt Kina för deras kommunistiska och hänsynslösa icke-demokrati. Ändå är det vi, det demokratiska Sverige, som skjuter våra utrotningshotade djur, trots att människor över hela landet protesterar.

Vad är det då för skillnad på vargen och pandan? Jo, pandan är söt. Det är inte vargen. Vargen är med i mängder av folksagor (som Rödlovan) som grym, elak och hänsynslös. Även i moderna filmer, som Sagan om Ringen, vampyrfilmer, osv finns vargen med som en mördare.

Men i verkligheten har ingen dödats av varg i Sverige sedan 1821. Vargarna själva däremot, har jagats och lemlästats i hundratals, tusentals år, för den bild av sig själva de fått i våra folksagor.

Argumentet att de måste skjutas för att de är farliga för jägarnas hundar känns bara fånigt. Har vi blivit så ignoranta så vi tycker att vi är de enda som har rätt att döda i skogen? Att det är vår rätt att kunna gå ut och ta livet av djur, men att de inte ska få utgöra något hot mot oss?

Ibland blir man trött.

En kommentar till “Rödluvan har skaffat skjutvapen”

 1. Sen sa rödluvan:
  – "men mormor, vilken tjock härlig päls du har!"

  Blicken var hård men munnen log
  närpuffran hon ur ärmen drog
  Hon lade an och hon tog stöd
  och PANG PANG PANG, där låg han död

  Jag mötte tjejen häromdan
  när jag gick ut en sväng på stan-
  så helt förändrad, tydligt trött
  på löjliga små plagg i rött

  "Beundra gärna", myste hon,
  "min nya vargskinnskreation"

  ur Roald Dahls Vådliga sånger – Om vargen och rödluvan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *