Idag hade jag ett seminarium om miljöbrott och utredningar, som hölls av en välklädd herre från polisen. Det hela var intressant, men det är inte egentligen innehållet jag tänkte berätta om. Jag slogs nämligen tidigt av hur han ständigt använde sig av ordet ”gubbar” för alla sorters människor. ”Vi har fyra gubbar på rikskrim som jobbar med det här”, ”Vi fick åka ut och förhöra gubbarna”, och så vidare. Jag funderade på om det kanske bara var män som jobbade med de här sakerna, men så använde han samma ord om alla inblandade även utanför polisen.
Sen slängde han upp en overhead med utdrag ur rättegångsbalken, och jag fick mina onda aningar bekräftade.
Det förutsätts alltså i lagtexten, som vårt juridiska system förväntas följa till punkt och pricka, att en brottsmisstänkt per definition är en man! Vad händer när en kvinna begår brott? Kan hon överhuvudtaget åtalas med stöd av den här paragrafen? I så fall begår väl domstolen tjänstefel, eftersom de inte handlar enligt lagtexten?!
Ännu värre blir det när man läser om kraven på en domare:
Men kvinnliga domare finns ju uppenbarligen (kvinnliga brottslingar likaså, tro det eller ej), så det kanske är dags att ta av sig gubbglasögonen och läsa vad som står, och börja fundera över om det verkligen ska stå så.
Man undrar ofta varför så få kvinnor söker sig till vissa yrken. Hallå, öppna ögonen! Den här vardagliga patriarkala strukturen finns framför ögonen på oss hela tiden. Ändå skruvar vi mest på oss och gnäller när nån påpekar det. Men nu är det dags för förändring!
Jag visste inte att du skaffat blogg, hehe välkommen till denna världen 😉
Ne dom var inte nakna, men palla måla kläder i paint ^^
Men det lustigaste är väl ändå hur han, den där domaren, skulle kunna lyckas vara gift med en part i målet, alltså honom, den där brottslingen!… Är det registrerat partnerskap de syftar på då eller? Eller vänta nu… Offret är ju också en part… DET måste vara kvinnan i sammanhanget, förstås, vad tänkte jag på! 🙂