EMANUEL DISSAR! – del 32: Cykelställ

Varför ska det vara så svårt att konstruera användbara cykelställ? Det är som att de som designar och monterar cykelställ aldrig själva har försökt parkera en cykel.

Här kommer några exempel på de vanligaste typerna av cykelställ. Det kanske allra vanligaste ser ut såhär:

cykelstall1

De hade kanske varit praktiska om cyklar inte hade några egna cykelstöd. Men hur många cyklar saknar stöd? En cykel står snarare vingligare i den här typen av cykelställ än om den står fritt på marken med hjälp av stödet. Dessutom är de här cykelställen så gott som omöjliga att låsa fast sin cykel i med ett vanligt bygellås. Det som går att låsa fast är framhjulet, vilket bekräftas av att det emellanåt sitter fastlåsta framhjul i den här typen av ställ, där någon har snott resten av cykeln. Eftersom ”hållarna” sitter så tajt hakar ofta cyklarna fast i varandra vilket gör att man riskerar att välta andras cyklar eller helt enkelt undviker att använda varannan ”hållare”.

En variant av tidigare nämnda cykelställ ser ut såhär:

cykelstall2

Här är tanken att man ska slippa problemet med att cyklarna hakar fast i varandra, eftersom ”hållarna” sitter på olika höjd. Detta är dock under förutsättning att alla cyklar är lika stora, av samma modell och saknar utrustning som t ex cykelkorg. I annat fall har man samma problem även här. Plus de övriga problemen som jag redan tagit upp.

 

Här kommer ytterligare en variant:

cykelstall3Suck. Vad är grejen? Som cyklist behöver man inte något att putta in framhjulet i, eller något som håller cykeln upprätt (vilket detta ställ knappast lyckas med ändå utan att man måste använda cykelns inbygda stöd och därmed göra cykelstället överflödigt). Det man behöver är något som på ett säkert sätt går att låsa fast ramen i, inte bara framhjulet. Det enda det här stället gör är att begränsa en genom att markera särskilda platser där man förväntas lirka in framhjulet.

Har man dessutom något annat än en vanlig tvåhjulig cykel, t ex en lastcykel, är alla dessa modeller helt meningslösa.

Det här då?

cykelstall4

Jo, nu börjar det faktiskt likna nåt. Det här stället är konstruerat för att låsa fast cykeln i, snarare än att försöka erbjuda nån slags ficka för framhjulet. Tyvärr är det stort och åbäkigt, och gör att ganska få cyklar får plats. Också svårt att krångla sig fram till för att låsa upp.

Men det här då?

cykelstall5

Hmm. Kan det vara så att ju enklare desto bättre? Den här varianten är enkel och stabil, försöker inte ersätta ditt eget cykelstöd och tar inte en massa plats som kunde användas av cykeln. Onekligen bäst hittills.

Tyvärr, måste jag säga, lyckas de som installerar de här ställen ofta ändå schabbla till det genom att vrida dem åt fel håll, så att byglarna man låser fast cykeln i hamnar bakåt och framåt istället för åt sidorna. Det är som att de vill att man ska ställa cyklarna framför och bakom stolpen istället för på var sin sida om den, trots att stolparna står uppradade i sidled. Lite som att försöka stoppa ner tändstickor på tvären i en tändsticksask. För att cyklarna ska stå åt rätt håll måste man vara väldigt nära stolpen, vilket gör att man ändå fastnar i cykeln bredvid. Såhär parkerade jag t ex min cykel vid Drottningtorget igår:cykelstall6Trångt och tajt. Hade man bara vridit stolpen ett kvarts varv hade det funnits mycket mer utrymme.

Förhoppningsvis kommer det här att bli bättre i och med att cyklingen får en alltmer framträdande roll i trafiken och blir alltmer erkänd som ett etablerat trafikslag. Heja den som konstruerar nästa generations cykelställ!

Senaste gången jag skrev ett Emanuel Dissar-inlägg var 2012, men när jag försökte lirka fast min cykel medan jag hade bråttom till tåget igår insåg jag att det var dags igen.

Fler Emanuel Dissar-inlägg finns här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *