Nåt som gör mig skraj

Det här gör mig faktiskt skraj. Jag röstade i en sån här Facebook-undersökning om vilket parti man ville skulle vinna riksdagsvalet. Och efteråt fick man se resultatet av rösterna från de ~ 90000 som röstat hittills. Moderaterna låg överst. Känns väl sådär halvbra. Sossarna på andraplats. Föga överraskande. Men, på tredje plats, med 18 % av rösterna – Sverigedemokraterna!

Arton procent! Hallå liksom!? Har en femtedel av Sveriges befolkning gått och blivit främlingsfientliga över en natt?!?

Nä, naturligtvis är det inte så. Som min vän Sofie korrekt påpekade är ett resultat i en app på Facebook långt ifrån ett riksdagsvalresultat. Men något säger det.

Moderaterna är större än i undersökningarna. Fler konservativa på Facebook än i samhället i övrigt? Har lite svårt att tänka mig det, men möjligen… Spontant hade jag väl gissat att ett parti som piratpartiet skulle ha ökat kraftigt, men de låg på relativt höga, men inte häpnadsväckande, 6%. Lite besviken konstaterar jag att Fi ligger väldigt lågt.

Det som verkligen slår mig är SDs resultat. Går man in och tittar på de yngsta röstande, de under 18 år (och jag tror att minimiåldern på Facebook är 16 år, möjligen 15) så har SD inte mindre än 30% av rösterna.

Skarmavbild 2010 07 03 Kl  22 59 13

Innebär detta att var tredje person mellan ~15 och 18 år röstar brunt? Som tur är tror jag inte att det är så illa. Att klicka på en knapp på Facebook är något helt annat än att ta ställning i ett organiserat val. Man impulsröstar, tänker inte igenom vad man röstar på, och påverkas av tillfälliga budskap på ett helt annat sätt än i ett traditionellt val. Kanske är det också, som någon påstod, så att SD aktivt främjar sig själva i den här typen av röstningar på ett annat sätt än andra partier. SD är till exempel det enda parti som jag sett annonsera på Facebook i år.

Jag har ett tag funderat på om internet- eller sms-röstning kan vara ett bra alternativ för våra demokratiska val. Ett sätt att få folk som generellt inte engagerar sig att faktiskt rösta. Men nu tvekar jag. Jag tvekar också till något som jag varit positivt inställd till tidigare; att införa rösträtt från 16 års ålder.

Är det så att folk födda mellan 92-95 där omkring saknar historisk anknytning till främlingsfientliga partier? Hur kommer det sig att man går på “trygghet, tradition, svenskhet”-snacket? Vad har den här åldersgruppen som inte 50-plussarna har? Eller, vad saknas?

Jag såg nåt liknande resultat i ett “val” på Lunarstorm för några år sedan. Och det var om inte ännu mer nedslående. Då tänkte jag att på Lunar, med sitt omåttligt oseriösa upplägg, kan man inte dra några som helst slutsatser. Men Facebook speglar, antar jag, den verkliga befolkningen lite bättre, är jag rädd.

Hur som helst. Såna här siffror gör mig skraj. Exakt vad de säger vet jag inte, men de gör mig skraj.

2 reaktioner till “Nåt som gör mig skraj”

  1. Håller med dig Emanuel. Jag blir också lite rädd. Att SD ligger såpass högt är läskigt. Jag trodde MP skulle få en rejäl boost till detta val. Men det kanske dom får också. Jag kommer iaf rösta MP i valet. Men om SD skulle gå så långt att dom vinner valet blir jag riktigt less på Sverige.

  2. läs Gustav Fridolins Blåsta – där finns en del förklaringar till rasismen som delar av vår generation bär på. Skrämmande men nyttig läsning. Även om vi nu ska ta det med en nypa salt det han skriver. Finns ett personmöte som är rätt sjukt där. Han möter en nynazist på café och talar om politik. Läs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *