På vift

Följande inlägg skrev jag på mobiltelefonen mitt under Medeltidsveckan i Visby. Sen tryckte jag på nån konstig knapp och trodde att allt var borta. Men det var det inte!

“Visby. En solig sommardag.”

Så börjar föreställningen jag har spelat i just Visby under medeltidsveckan. Sista föreställningen spelade vi i eftermiddags, i ett tält mitt på marknaden under pågående spöregn. Det var kul! Natten till söndag går färjan tillbaka till fastlandet, och börjar resan tillbaka till Göteborg igen.

Men det började egentligen redan i förra veckan. Eller möjligen veckan före den. Jag åkte till Stockholm för en spelning i Vinterviken. Tyvärr hade jag halsfluss, men spelningen gick bra under omständigheterna. Efteråt hängde jag med ett par av de övriga artisterna och lite annat löst folk på klipporna i Vinterviken och drack vin och sjöng visor. Framåt midnatt blev det ett spontanbad. Det kanske inte låter som det bästa man kan göra när man har halsfluss, men ungefär den natten vände det faktiskt och började bli bättre. Det ni!

Jag stannade ett par dagar i Stockholm, träffade en fin vän och gick på Fotografiska Museet. Spännande utställningar och fotografier av döden. Inspirerande. Eh, alltså, på ett bra sätt. Sedan tåget hem och en mellanlandning i Göteborg för att ta ett svårt beslut och sedan vidare ut till lilla Tjörn.

Därifrån bar det vidare i en grön Passat fullastad med föräldrar och hund. Vi hamnade i Vämland, närmare bestämt Töcksfors/Holmedal, där min pappa vuxit upp och där hans halva av min släkt sägs ha sitt ursprung. Nu hör det ju till att pappas halva av släkten är betydligt större än mammas. Min mammas släkt får plats i en mindre lägenhet, medan pappas med nöd och näppe skulle inrymmas på en fotbollsarena. Därmed var det många släktingar på liten yta och släktträffen blev en intensiv upplevelse. Men trevlig.

Den 5 augusti fyllde jag 28 år. Det firade jag med att sitta på bussen från Töcksfors, tåget från Karlstad, pendeln från Stockholm och slutligen färjan från Nynäshamn till Visby. Det var alltså så jag hamnade här, klockan fyra på natten för ungefär fyra dygn sedan.

Medeltidsklädd, även om det knappt syns under håret.
Medeltidsklädd, även om det knappt syns under håret.

Det är tredje året i rad jag besöker medeltidsveckan. Här skramlar knektarna förbi i Visbys trånga gränder, gycklarna gör eldkonster på marknaden och från varje kyrkoruin (såna finns det gott om här) ljuder säckpipor, trummor och skalmejor. Jag har druckit mjöd, ätit fisk i bröd, sjungit medeltida ballader, suttit i Nordregravar med 10000 andra och sett Nordens mest fantastiska eldshow, badat i meterhöga vågor och halv storm, samt gett fyra föreställningar med Dravel för hundratals åskådare på Forum Vulgaris scen.

Snart är semestern slut. Då börjar jobbet igen. Men inte riktigt än.

Detta skrev jag alltså mitt under medeltidsveckan. Troligen under torsdagskvällen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *