Sista dagen i Nairobi

Ikväll är sista kvällen i Nairobi. Tidigt imorgon bitti lämnar vi denna Kenyas otygelbara huvudstad för att åka i en buss i åtta timmar västerut, till det lilla samhället Ugunja, där vi ska utföra huvuddelen av vårt arbete.

Det vi gjort i och kring Nairobi är att besöka platser och människor som hjälp oss i vår process att ta fram den perfekta småskaliga biogasreaktorn för hemmabruk. Vi har besökt två University of Nairobi, diverse universitetsfolk runt stan, två biogasanläggningar (varav en fungerat felfritt utan underhåll sen 2001, och en inte funkar alls) och jagat personer och saker vi behöver inne i Nairobi City, ett ställe där man helst INTE vill vara vit efter solnedgången.

Idag var det faktiskt lite på gränsen. Vi hade jagat hela dagen efter en kille som eventuellt ville sälja en Skype-telefon till oss, som vi behövde för att kunna kommunicera med Sverige till ett vettigt pris när vi inte har tillgång till internet, men det drog ut många timmar på tiden och när vi till slut gick ut från internetkaféet i centrala Nairobi där vi till slut träffat killen märkte vi att solen höll på att gå ner. Vi hade dock väldig tur och kom precis på en matatu som gick åt vårt håll.

I går var vi en bit utanför Nairobi, hemma hos ytterligare en kille (väldigt många killar här i Kenya) som hade en biogasanläggning. Det var den som inte funkade. Vi tittade på den och kom fram till ett gäng saker som kunde vara orsaker till att den inte fungerade.

RIMG0040

På bilden syns jag och Peter, bredvid anläggningen som nu är tömd och öppen, i väntan på att efter våra råd startas upp igen.

Nä, dags att sova! Ska sticka härifrån om sex timmar!

En kommentar till “Sista dagen i Nairobi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *