Ska musik vara gratis?

Jag är ju musiker. Och sångare. Men det finns ett problem. Det går inte att ha det som jobb. Det är kört. Varför? Jo, det går inte att ta betalt.

Ofta när jag har spelningar säger arrangören inget om betalning (från och med nu benämt gage) och när jag själv tar upp frågan så blir det tyst i luren. “Jaså, vill du ha betalt…?” hör man efter en stund. Det kan sluta på olika sätt. Antingen att man går med på att betala ut 500-1500 kr (som blir mycket mindre efter skatt och avgifter) eller att jag helt enkelt får göra spelningen utan gage. Resersättning om man har tur.

Jag har lite svårt ibland för det här att man så ofta förutsätter att musiker ställer upp gratis. Om man ringer en murare och ber henom fixa en vägg i källaren säger man liksom inte “Jaså, vill du ha betalt…?” när hen skickar fakturan.

“Men du gör det ju för att du tycker det är kul!” hör man ofta som svar på detta. Och det stämmer visserligen. Klart jag tycker det är kul att spela och sjunga. Men måste en murare tycka det är tråkigt att mura för att få betalt?

0krmusik

Det konkreta problemet för mig som musiker är att arrangörerna lätt hittar någon annan, någon som inte tar betalt. Och då blir det att man ofta ställer upp ändå. För man vill ju spela. “Du kan ju sälja skivor!” säger arrangörerna uppmuntrande.

Men försök sälja skivor idag. En skiva jag säljer för 30 kr tycker folk ofta är för dyr. Och då har jag ändå lagt 33 kr per skiva på inspelning och tryckning. Allt finns ju på Spotify. Eller Pirate Bay.

Missförstå mig nu inte, jag tycker att Spotify och fildelning är bra tekniker som ska användas (och som för övrigt inte går att stoppa), men jag tycker också att man ska ha en ärlig chans att få syssla med musik även om man inte redan har gott om pengar. Jag får ofta tacka nej till spelningar för att jag inte har råd. Tänk en murare blev tillfrågad om att göra ett jobb, men var tvungen att tacka nej, eftersom hen inte hade nog med pengar.

Sen tycker jag att det faktiskt SKA vara värt nånting. En musiker har utbildat sig, skaffat erfarenhet, köpt instrument och annan utrustning, precis som en murare. Och folk vill ju ha musik, lika mycket som att folk vill ha saker murade.

Jag vill bara inte att musik ska bli en överklassyssla som man inte har råd med om man inte redan har pengar.

3 reaktioner till “Ska musik vara gratis?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *