Jag hörde på radio igår om en holländsk uppfinning som kallas för “solväg”. Det började som en idé till en tävling om nya uppfinningar med positiv miljöeffekt, och har nu förverkligats och blivit till ett pilotprojekt där vägen testas på en cykelbana norr om Amsterdam.
Det handlar om en väg som tar vara på solljuset och genererar el av det. Ytan är av skrovligt glas med stark friktion, och under ytan sitter optiska linser som koncentrerar solljuset ner till små effektiva solceller som genererar en ström. Enligt planerna ska 70 kvadratmeter av vägen kunna försörja ett konventionellt hushåll med elektricitet. Tanken är att på sikt ta fram en väg som ska kunna försörja fordonen som kör på den.
Det låter ju som en våt dröm för oss miljönördar. En väg som genererar hållbar energi åt fordonen som kör på den! Tänk er elcyklar som med hjälp av induktion från vägbanan kan drivas hur långt som helst i höga hastigheter! Tänk er kärn- och kolkraftverk som får läggas ner eftersom det är så mycket billigare att producera el från solvägar!
Nu ska vi inte ropa hej för tidigt här. Men det är en intressant uppfinning. Man kan dock fråga sig hur den skulle funka här i Göteborg, som inte är känt för att ha maximalt antal soltimmar. Å andra sidan skulle den kunna göra underverk i Spanien, Grekland eller varför inte i Chile!
Vi får bygga små turbiner i dagvattenbrunnarna istället – mikrovattenkraft!
Ja, precis! 🙂