Vad är det med miljöpartiet och konstiga namn?

Valberedningens förslag till nya språkrör för miljöpartiet är Åsa Romson och Gustav Fridolin. Jag diggar Gustav stenhårt, och Åsa verkar vara kanonbra också.

Men här kommer en liten reflektion om namn på miljöpartister. Språkrör de senaste åren har haft efternamn som Gahrton, Pohanka, Schlaug, Goës, Westergaard, Chamberland, Ferm, Dalunde, Catalàn… Det känns som de senaste språkrören Wetterstrand och Eriksson varit undantag som bekräftat regeln om ovanliga efternamn. De nya GU-språkrören bryter också mönstret, med namn som Carlsson och Lindgren. Går det i vågor, tro?

Miljöpartister med ovanliga efternamn. Fridolin, Romson, och Wallner.
Miljöpartister med ovanliga efternamn. Fridolin, Romson, och Wallner.

Är chansen att bli vald större om man har ett ovanligt efternamn? Och är det speciellt för miljöpartiet? De senaste partiledarna för sossarna har hetat saker som Persson, Carlsson och Sahlin. Å andra sidan har vi Reinfeldt hos moderaterna. Men Olofsson, Hägglund och Björklund är tämligen vanliga. Lundgren som företrädde Reinfeldt är också tämligen vanligt.

Kan det vara speciellt för MP och V? Ohly liksom… Och Hoffman och Schyman. För att vara ett feministiskt parti är det väldigt mycket “man”.

Frågor, frågor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *