Vad gör du om du ser en skylt?

Jag har gjort en liten rockad inom mitt jobb. Från att tidigare ha arbetat med miljömärkning av el och värme så håller jag nu på med livsmedelsbutiker och försäkringar. Just nu är vi inne i diskussioner med många livsmedelsbutiker om kraven på just dessa butiker.

Ett av de många kraven för att en butik ska bli miljömärkt är att den har tydlig skyltning som visar på ekologiska eller på annat sätt miljömärkta varor. Ni vet, de här små lapparna, ofta gröna, som sitter på hyllkanten och uppmanar kunden att välja just den här varan för att den är ekologisk/miljömärkt/Fairtrade eller vad det nu kan vara. Syftet är dels att det ska vara lätt för kunderna att välja de miljöbättre varorna, och dels att överhuvudtaget uppmärksamma kunderna på att dessa varor finns.

butikshylla

Det borde vara en bra grej, och det är det nog också. Men under några år har jag kommit att fundera på hur olika grupper av oss som går och handlar använder de här små skyltarna. Jag tycker de är praktiska för att jag ofta letar efter de miljömärkta varorna och jag sparar tid på att få en tydlig skyltning, men hur funkar det för folk som inte aktivt letar? Eller rentav aktivt väljer bort den typen av varor?

Det är ju faktiskt inte helt ovanligt att människor använder olika miljömärkningar som en indikator som säger att “Aha, här är en sån där konstig miljö-produkt som säkert är dyr och smakar konstigt. Tyvärr har jag ofta sett exempel på det. Ett av de tydligaste var när jag gjorde mitt första exjobb i Norge, och där arbetsplatsen jag var på hade som arbetsmetod att välja matvaror utan miljömärkning för att sålla bort sånt som verkade dyrt. När vi gick igenom deras inköpslistor visade det sig att de “av misstag” köpt in en del miljömärkt och att dessa varor faktiskt inte var dyrare än de icke miljömärkta.

Men jag skulle vilja veta – hur vanligt är det att man resonerar så? Hur vanligt är det att den gröna lappen på hyllan som uppmuntrar till att välja något mindre miljöskadligt, mindre klimatpåverkande och med mindre gifter istället leder till motsatsen?

Hur resonerar du när du stöter på den typen av skyltar? Lockas du dit eller stöts du bort?

2 reaktioner till “Vad gör du om du ser en skylt?”

  1. Eftersom jag försöker köpa så mycket ekologiskt/KRAV-märkt/fairtrade som möjligt tycker jag att de gröna skyltarna är väldigt bra – annars måste man ju hålla på och kolla så himla noggrant på alla varorna. De gröna skyltarna sållar ner det till typ två, eller ibland bara ett, val, och det gör att det går mycket fortare för mig att hitta det jag vill ha 🙂

  2. Just läsare av din blogg kaske är lite mer medvetna om vad ekologi innebär än folk i allmänhet =) Men i min hjärna är i alla fall grönt en glad färg och om skillnaden på pris mellan grön skylt och inte grön skylt inte är allt för stor är valet ganska enkelt. Mina päron däremot skulle aldrig tänka så, men blir väldigt medvetna av mer information. Det är numer otänkbart för dem att handla kaffe som inte är fair trade, ekologiskt och dessutom kommer från ett företag de fått höra inte mixtrar oh fuskar med märkningarna. Andra produkter vet jag inte hur de tänke kring, faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *