Vampyrer, zombies och studenter

Lagom till att min mastersexamen är färdig (och jo, det gick jättebra, tack för alla lyckönskningar!) var det dags för julgenomdrag med årets spexföreställning, Bathorys Monster eller Vampyrjägarens guide till Transylvanien (jo, jag vet att det stavas med två s…). Temat för föreställningen har varit hemligt fram till Lucia, men nu är det alltså officiellt vad det handlar om!

Och vilken föreställning det blir! Jag har precis skrivit en pressrelease och skickat ut till tidningar och radiokanaler, som jag lyder såhär:

I samband med lucia avslöjade Göta Studentkårs studentspex, Filosofspexet, med dunder och brak vad den uppkommande föreställningen kommer att handla om. Spexföreställningen, som har urpremiär den 4 februari, heter Bathorys Monster och utspelar sig i det mörka Transsylvanien år 1755, dit en österrikisk vetenskaplig expedition just anlänt. Österrikarna, med den ivrige van Helsing i spetsen, är i full färd med att undersöka ryktena om vampyrer i distriktet.

Österrikarna van Swieten (Felicia Borssén), Wilhelmina (Nerges Winblad) och van Helsing (Emma Ekbrand).
Österrikarna van Swieten (Felicia Borssén), Wilhelmina (Nerges Winblad) och van Helsing (Emma Ekbrand).

Vad som följer är en episk sammandrabbning mellan den rationella vetenskapen och de oförklarliga händelser som försiggår bland vampyrer, zombier och allsköns mörka varelser. Titelrollen, grevinnan Elizabeth Bathory, härskade i verkligheten under 1500-talets Ungern. Här är hon förflyttad till 1700-talet, och då avslöjas även hennes tidigare okända planer på att ta över hela världen.

Vampyrerna Armando (Stefan Carlsson), Claudia (Ulrika Enander) och Elizabeth Bathory (Anna Lundh).
Vampyrerna Armando (Stefan Carlsson), Claudia (Ulrika Enander) och Elizabeth Bathory (Anna Lundh).

Filosofspexet, som satte upp sin första dokumenterade spexföreställning 1914, är en mycket anrik studentförening som håller till i Studenternas Hus. Varje år sätts en större spexföreställning upp i form av en interaktiv musikal med sångnummer, mäktiga koreografier, ambitiös dekor och kostym, och inte minst ett manus som parodierar en historisk händelse eller ett klassiskt litterärt verk. Eftersom det är ett studentspex ingår också mycket improvisationsteater. Publiken är delaktig i föreställningen genom att ropa instruktioner åt skådespelarna.

”Årets spex handlar i grunden om konflikten mellan det rationella och det vidskepliga, och vampyrtemat ligger ju väldigt rätt i tiden. Den här föreställningen kommer att bli något utöver det vanliga.” säger Ester Sandström, producent för Bathorys Monster.

Monstret (Rebecka Erici) bredvid sin skapare, grevinnan Elizabeth Bathory.
Monstret (Rebecka Erici) bredvid sin skapare, grevinnan Elizabeth Bathory.

Föreställningen har urpremiär på Studenternas Hus den 4 februari, och spelas sedan under hela februari. Manuset är skrivet av makarna Sara och Jean-Pierre Salkvist. Jean-Pierre är även regissör till föreställningen. Ensemblen på tio personer består främst av studenter vid Göteborgs universitet, som i hemlighet repeterat sedan oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *