EMANUEL DIGGAR – del 5: Vitlök

Det finns viss mat som liksom är lite förmer än annan. Vissa råvaror som blir goda i princip vad man än gör med dem, och som kan höja nivån på vilken maträtt som helst. En fantastiskt god, nyttig och billig sådan råvara är vitlök!

Det går i perioder, och ibland måste jag tvinga mig att inte ha vitlök i allt jag lagar. Men nästan vad det än rör sig om, om det är en gryta, nåt man steker, soppor eller rentav smörgåsar, så kan man få det dubbelt så gott genom att använda vitlök! Igår kväll t.ex. kom jag på den fantastiska smaskiga kombinationen grov baguette, oliver, tomat, gurka, fetaost och – du gissade det – vitlökssmör. Vitlökssmör i det här fallet var alltså vanligt smör (inte nåt skumt margarin alltså) som jag pressat vitlök över. Godare macka har jag inte ätit sen jag åt franska baguetter i Paris med Janina.

VitloCC88k

Vitlök sägs ju dessutom vara extremt nyttigt. Jag gav mig ut på Google för att försöka hitta några mer vetenskapliga belägg för detta, och fann bland annat att vitlök innehåller det svavelorganiska ämnet allicin, som verkar antibakteriellt och antiparasitiellt mot vissa bakterier och parasiter. Dock inte kroppens egna bakterier. Det är också anti-inflammatoriskt och verkar som en anti-oxidant.

Sen att det skulle kunna stävja cancer, motverka högt kolesterolvärde och minska högt blodtryck hittade jag inga vetenskapliga belägg för.

Men oavsett, det är mer nyttigt än onyttigt, och så otroligt gott! Dessutom lär det vara effektivt mot vampyrer.

Förresten, följ gärna mig på facebook! Det skulle hjälpa mig jättemycket om du gick in på den här länken och klickade gilla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *