Flygande vindkraftverk

Konflikter uppstår ofta kring vindkraftverk. Inte för att de inte ger någon ström eller innebär praktiska problem, utan på grund av att folk är rädda för att ha dem nära sitt hus. Och med nära menar jag då ett flertal kilometer.

Men vad händer om man flyttar kraftverken, inte längre bort, men högre upp? Kan acceptansen då ökas bland folk och fä i allmänhet?

Jag läste nämligen om en ny typ av vindkraftverk, där turbinerna sitter 600 m upp i luften, men utan något torn. De består helt enkelt av en cirkelformad gasballong med turbinen i mitten. Från denna går sedan en sladd ner till en markstation varifrån den alstrade elektriciteten leds ut på nätet. Bilden, från Altaeros Energies, som ligger bakom idén, visar hur det är tänkt.

1040244236

Alaeros Energies bedömer även att det ska bli 65% billigare att producera el jämfört med tornbaserade kraftverk, och att kostnaden för att “bygga” dem blir 70% mindre.

Och kanske har de rätt. Kanske inte. Jag som fysiker/miljövetare kan se ganska många problem som de inte tar upp. Men å andra sidan, det är relativt få problem som inte kan lösas, och ett av de vanligaste problemet är att folk säger “Det kommer aldrig att gå!” Så kör hårt! Bygg en prototyp och se hur den funkar!

Dessutom bör man kunna höja och sänka  turbinen beroende på var det blåser mest, och vill man flytta den till ett nytt ställe… tja, det är förmodligen lättare än att flytta ett vindkraftverk på ett torn…

En liten 2 KW-prototyp ska byggas 2011. Jag väntar med spänning!

2 reaktioner till “Flygande vindkraftverk”

  1. Fanken va bra! Jag kommer läsa mer av dig igen, vi har liknande tankar du och jag tycks det!

    Hittade ju hit av en slump för något år sedan. Återigen idag av att jag tittade igenom gamla kommentarer på min egen blogg…

    Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *