Här ligger en höna begraven!

Jag var på Willys igår och handlade. Då fick jag syn på följande annons i billiga-saker-som-vi-säljer-just-nu-bladet som alltid ligger i en lådan när man går in i affären.

asbillig-kyckling

Trodde först inte att jag hade sett rätt. 16.90 kr för en HEL KYCKLING? Hallå liksom. Menar dom att det är möjligt att föda upp en kyckling, utfordra den, frakta den till slakteriet, slakta den, paketera den och transportera den till affären för 16.90?!

Hur gör man för att utföra det arbetet så billigt? Dessutom ligger det ju i priset löner till arbetarna i affären och affärens hyra, osv. Och naturligtvis hyra och löner till de som fött upp, fraktat, och slaktat kycklingen.

På något sätt har jag väldigt svårt att tro på att man göra det på ett hållbart och djuretiskt sätt för 16.90. Faktum är att jag egentligen tycker det är ett hån. Tror producenterna/försäljarna att vi går på att det verkligen går att göra så billigt, utan att något måste vara fel? I Kenya som jag besökte förra året, där priserna på mat är mindre än en tiondel av vad de är i Sverige, kostar kyckling många gånger mer än såhär.

Eftersom jag har en del insikt i den svenska fågelindustrin vet jag att det tyvärr används ganska brutala metoder för att maximera vinsten och minimera kostnaderna hos kycklingproducenterna. Metoder man helst inte talar högt om, men som bland annat involverar att man mal ner kycklingar som dött genom ihjälhackning, i kvarnar och ger som foder åt de andra kycklingarna.

Så för att avsluta det här inlägget kan jag säga att om jag nu köpt kyckling, vilket jag av naturliga skäl inte gör, så hade jag inte köpt den här. “Få pengar över till annat” som det står i rubriken, betyder tydligen att det blir FÅ pengar över till annat. En hållbar och etisk produktion, till exempel.

En kommentar till “Här ligger en höna begraven!”

  1. "FÅ pengar över till annat" haha!
    Grattis till slottspodsjubileet och intervjun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *