Joggingtur till 2007 och tillbaka

I fyra år bodde jag i en barack i Högsbohöjd. Jag flyttade in 2005. Det var då en studentlägenhet hos SGS, och jag stod i kö i två år för att få den. Huset var ett tillfälligt barackhus som satts ihop medan ett av de “riktiga” lägenhetshusen i området renoverades. Grejen var att det var 1993. När renoveringen var klar kom någon på att man kunde blanda in SGS och hyra ut lägenheterna till studenter. Så när jag flyttade in betalade jag 4000 i månaden för 32 kvadrat i en mycket lyhörd barack.

Där bodde jag till 2009, då jag flyttade till Majorna där jag bor nu. Under åren jag bodde i Högsbo såg man huset förfalla mer och mer. Folk flyttade ut, men ingen flyttade in igen, eftersom lägenheterna ansågs undermåliga. Ett tag var det ett lågtröskelboende för missbrukare. De tillfälliga barackerna från 1993 tycktes ha stått kvar lite för länge. Det blev vattenskador, avloppet översvämmades gång på gång, vid två tillfällen hade jag kackerlacksinvasion och fönster och dörrar som slutade fungera lagades aldrig. Det sades att stället skulle rivas och ersättas med riktiga hus, först 2007, sen sköts det upp till 2009 och sen 2010.

Hittade ingen exteriörbild på huset så jag tog en från insidan, där jag och Isabel håller på med en filminspelning.
Hittade ingen exteriörbild på huset så jag tog en från insidan, där jag och Isabel håller på med en filminspelning.

Men 2009 blev det för mycket även för mig som sagt, och jag lyckades få en ny studentlägenhet i Majorna. Idag tog jag en joggingtur på morgonen och av en händelse hamnade jag uppe i Högsbohöjd. När jag kom in i området märkte jag att mycket hade förändrats. Dagiset hade rivits, halva skolan var borta. Hälften av träden och buskarna i området var undanröjda, och det låg sågspån och stubbar överallt. Föreningslokalerna jag hade cyklat förbi varje morgon var jämnade med marken. Kände knappt igen mig.

Men huset stod kvar. Ruckligare och mer förfallet än någonsin. Jag vände och sprang hem igen.

3 reaktioner till “Joggingtur till 2007 och tillbaka”

  1. Haha! Detdär huset kommer att överleva oss alla. =)

    Det borde ju vara det första de tar bort istället för träden. De gör ju ingen förnär men lägenheterna är ju direkt farliga…

  2. De kanske vill ha kvar den som bunker om tredje världskriget bryter ut. Det är i alla fall dit jag tänker springa för att ta skydd, med tanke på hur svårt det verkar vara att riva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *