Lobotomi hemma i lägenheten

Härom veckan slutade Agnes dator att fungera. Det visade sig att hårddisken bara fått för sig att lägga av helt spontant. Garantin hade gått ut och datoraffären skulle ha en mindre förmögenhet för att sätta in en ny hårddisk, och ytterligare en för att försöka rädda det som låg på den gamla hårddisken.

Tur att man har skickliga vänner. Den här gången hette han Daniel, och ryckte igår ut för att rädda både dator och hårddiskinnehåll. Följ med i det spännande bildreportaget!

1

Börjar med att plocka ur RAM-minnena och smacka fast den gigantiska dubbelsugproppen på glasskivan framför skärmen.

2

Här betraktar vi hur iMacen ser ut utan glasskiva och med aluminiumramen bortvikt.

3

Vet inte exakt vad dom håller på med här…

4

Agnes lyfter försiktigt bort skärmen.

5

Datorns inre blottlagt. Dags att byta ut den trasiga hårddisen. Daniel har stenkoll.

6

Skärmen tillbaka igen. Agnes snor mina nytvättade kalsonger för att torka av dammet!!

7

Sådär! Ihopsatt! Nu ska bara glaset på, så ska vi se om den funkar…

Det visade sig att den funkade finfint! Nu återstod bara att försöka rädda det som fanns på den gamla hårddisken. Ett helt liv, mer eller mindre. Daniel hade en SATA-adapter så att vi kunde plugga in den gamla hårddisken externt, vilket fungerade. Till en början.

Den gick någon minut, för att sedan lägga av. Vi tänkte att det nog var kört, fram tills vi upptäckte att den var het som en gasolgrill. Kanske om man kunde kyla den lite… tänkte vi och plockade fram en kylklamp ur frysen. Det gick bättre, men fortfarande långsamt. Men efter att ha kompletterat kylklampen med en stor påse frysta slånbär som vi lade under hårddisken medan kylklampen låg ovanpå tog det fart! Bären tinade, men vi hann rädda över allt som skulle sparas från hårddisken.

8

På bilden syns hårddisken inklämd mellan en påse frysta slånbär och en kylklamp med is. Handduken för att undvika dropp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *